top of page

Istoria FC Brașov

Cu o existenţă de peste 80 de ani, FC Braşov este unul dintre cele mai vechi şi mai importante cluburi din România. Echipa a început să joace încă din 1936, pe atunci sub numele de “Secţia 15”. A purtat acest nume până în 1939 când şi-a schimbat numele în “Uzinele Astra Braşov”. În acel an a debutat în Campionatul Regional, iar un an mai târziu a promovat în Divizia B. 

20 August 1948 este o dată foarte importantă pentru club. Acesta este momentul când la poalele Tâmpei s-a strigat pentru prima dată “Steagu”. Asta pentru că atunci echipa şi-a schimbat din nou numele devenind celebra Steagul Roşu, nume pe care l-a purtat până în 1980. În acest timp, câte doi ani echipa a purtat numele de Metalul Steagul Roșu Brașov sau Energia Steagul Roșu Brașov, iar deja “Steagul” era cea mai bună echipă a judeţului şi una dintre cele mai importante din ţară. 

Sezonul 1959/60 a fost poate cel mai bun pentru braşoveni. "Stegarii" au fost foarte aproape de titlu, reușind în final să termine pe locul secund, la doar 6 puncte CCA Bucureşti. 

O altă dată foarte importantă în istoria clubului, dar şi în istoria fotbalului românesc este 15 noiembrie 1961. Atunci Steagul Roşu şi-a adjudecat Cupa Balcanică, devenind astfel primul club românesc ce a cucerit un trofeu internațional, chiar la prima ediţie a acestei competiţii. 

Urmează o perioadă în care Steagul Roşu devine una dintre cele mai de succes echipe româneşti. În sezoanele 1963/64 şi 1965/66 participă în Cupa Oraşelor Târguri iar în sezonul 1974/75 în Cupa UEFA, nume pe care actuala UEFA Europa League le-a purtat de-a lungul vremii. Echipe precum Lokomotiv Plovdiv, NK Zagreb şi renumitele Espanyol Barcelona, cu marele Di Stefano căpitan; Beşiktaş Istanbul, când braşovenii au reuşit una dintre cele mai spectaculoase răsturnări de scor din istoria fotbalului, înscriind 3 goluri în ultimele 5 minute; sau Hamburg, ajung la poalele Tâmpei pentru a juca cu Steagul Roşu. 

În 1980 îşi schimbă din nou numele în FCM Braşov, iar din 1990 poartă numele de astăzi FC Braşov. Ultima participare în Cupa UEFA a fost în sezonul 2001/02, când a eliminat pe Mika Ashtarak şi a dat piept cu Inter Milano, echipă din care făceau parte Ronaldo “brazilianul” , Toldo, Zanetti, Cordoba, Materazzi, Di Biagio sau Adriano. 

În 2017 echipa s-a desfiinţat, iar din 2021 FC Braşov a renăscut şi evoluează în Liga a 2-a din România. 

Printre cei mai importanţi jucători care au îmbrăcat tricoul galben-negru se numără: 

Portari: Stere Adamache, Răzvan Lucescu, Ibrahim Dossey, Dorin Arcanu, Dumitru Stângaciu, Florin Prunea sau Bogdan Stelea. 

Fundași: Costică Ştefanescu, Mihai Ivăncescu, Ioan Naghi, Daniel Isăilă, Vasile Ghindaru, Mihai Şerbanoiu, Marius Constantin, Cornel Buta sau Cosmin Bodea

Mijlocași: Nicolae Pescaru, Alexandru Ghergheli, Valer Sulea, Nicolaie Proca, Valeriu Năftănăilă, Vasile Sereday, Nistor Văidean, Marin Barbu, Mihai Stere, Tibor Selymes, Tiberiu Ghioane sau Marius Onofras 

Atacanți: Cristian Vasc, Csaba Gyorffy, Petre Cadar, Marius Lăcătuș, Ioan Kramer, Emanoil Hasoti, Marian Ivan, Alexandru Andrasi, Emerich Vascko, Mugurel Buga, Romeo Surdu sau Ionel Ganea.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
Screenshot 2022-08-08 at 12.05.58.png
IMG_8230.jpeg

Email 

Urmărește-ne:

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
bottom of page